Det är söndag den trettonde februari och solen skiner; i alla fall här i Paris.
Café de Flore är fullsatt och det är en lång kö utanför. Kön består av ivriga turister som är redo med telefonerna för att kunna knäppa den perfekta bilden med Paris-filtret på Instagram.
Jag går förbi och jag ser människorna i periferin, men jag är tvungen att vända. Jag går tillbaka till kön och ställer mig intill husfasaden för att få turista på turister, så att säga.
Det är ungdomar och äldre par, men mest tjejer. De står i kön med deras röda plommonstopp, röda läppstift och höga stövlar. Vissa av tjejerna har en oversized kavaj, något som möjligtvis kom till trend när Princessan Diana stylade det tillsammans med ett par jeans på 90-talet.
Dessa människor, som är i Paris, för att uppleva drömmen om Paris. Men vad är då drömmen?
Drömbilden av Paris består av flera element som staden har lyckats flagga med under åren. Genom marknadsföring, film, kultur och bara helt enkelt vissa realiteter. Här kommer en liten lista..
Visuella attribut:
- Plommonstopp
- Rött läppstift
- Naturlig look
- Tjejer med glugg mellan framtänderna
- Smala
- Randiga tröjor
- Turtlenecks
- Scarfs
- Män med långt hår
Aktiva attribut:
- Sitta på ett café med solglasögon och se tänkande ut
- Bli uppraggade på franska
- Ta ett glas Champagne
- Ta ett glas rött
- Gilla jazz
- Äta croissant
- Cykla med en baguette under armen
- Äta macrons, helst från Ladurée som ju anses vara originalet som uppfanns 1930 med färgade dubbeldäckade biskvier
- Äta sniglar
- Handla lyxmode
Ja, man kan ju hålla på hur länge som helst och det är just därför drömbilden är så stark.
Det finns så ofantligt mycket som man kan associera med Frankrike och dess Paris.
Vad är på riktigt och vad är egentligen en fasad?
.. Och om det är en fasad, när övergick det från att vara äkta till en simpel fasad?
De flesta saker som jag radade upp ovan stämmer ju faktiskt till stor del. Fransmännen och fransyskorna gillar och gör de här sakerna. Åtminstone gjorde man det innan det blev kommersiellt. Men hur många är egentligen minst andra generations Parisare? Hur många har hitvandrat?
Tankarna skenar iväg men låt mig fokusera på dessa två saker som rubriken har; Instagrammare och konstnärer.
Konstnärens kapsel är faktiskt på många sätt Paris. Över en dryga mil i diameter som inre Paris består av så finns allt en konstnär önskar; historia och vackra platser. Allt på samma ställe. Och förutom det så är det också ett språk som är vackert i sig. Vilka konstnärer har då Paris husat och var de äkta? Låt oss se efter vilka som har levt i staden större delen av livet när det begav sig.. Och då kikar vi bara dryga 150 år tillbaka..
- Auguste Rodin (1840 – 1917)
- Claude Monet (1840 – 1926)
- Frédéric Chopin (1810 – 1849)
- Pablo Picasso (1881 – 1973)
- Oscar Wilde (1854 – 1900)
- Gabrielle Chanel (1883 – 1971)
- Karl Lagerfeld (1933 – 2019)
Så det är ju så att en hel del välkända namn levde i Paris men det är också ett flertal konströrelser startade just här, i Paris. För att nämna ett par så är det bland annat Impressionism, Cubism, Art Deco and Abstrakt konst. Under 1800-talet och 1900-talet kom det att skapas en konstnärskrets i Paris när ett flertal namn levde här. Något som bara har utvecklats.
Så, hur är det idag då, är Paris bara en fasad eller är den äkta? Den är äkta, om man är på rätt ställe. Går man istället till ett franskt kvarter finner man långhåriga män och naturligt sminkade kvinnor som sitter vid caféer, pratar franska och ser reflekterande ut. De vilar; och den franska dekadensen lyser igenom. Den är äkta. Lyssnar man på samtalsämnena talar de om konst, lyssnar på nyheterna pratar de om mode och förstår man sig på de sociala koderna så pratar man inte om vad ens nya bil kostade eller om ens bostad är en hyres eller bostadsrätt. Man talar om den senaste konstutställningen och kultur. Men det är också en intellektuell rörelse. Kollar man på aktuella personer så har Frankrikes president, Emmanuel Macron, inte bara en masterexamen, utan han har två: en i filosofi och en i offentlig förvaltning. Modeskolan Institut Francais de la Mode ”Executive Director”, Sylvie Ebel, har en nominering för en legion d’honneur chevalier, dvs den franska hederslegionen med den högsta rang som riddare.
Frankrike är en konst och intellektuell rörelse och jag vill tro att Frankrike fortfarande ligger i framkant när det kommer till konst. Men kommer de att fortsätta göra det? Kanske, kanske inte.
När det kommer till mode och lyxmode på hög nivå är det fortfarande den viktigaste staden. Det handlar om kulturellt hantverk. Hur man ser på hantverk, lär ut och utvecklar hantverk. Det finns ingen annan stad som har detta. New York är experter på amerikanskt mode. Sverige är väldigt duktiga på snabbt och billigt mode, också jämställdhet och miljö. Men Frankrike; de är ändå fortfarande bäst, på hantverksmässigt mode i alla fall.
Så, mycket av det vi ser idag härstammar från Paris sen hundratals år tillbaka i tiden, men också sen 1800-talet och 1900-talet. Idag finns det fortfarande saker som är unikt med Paris konstscen. Men kommer det fortsätta vara så eller kommer globaliseringen och digitaliseringen påverka att detta förändras?
Kommer Paris fortsätta vara modevärldens centrum och konstnärens kapsel? Eller kommer Paris att (fortsätta?) förvandlas till en fasad, ett levande museum och teater?
Vilken nation kommer tror du kommer anses som den stora kulturella rörelsen i framtiden? Ett land eller kanske en digital nation? Va?
Qui vivra verra…
”Foundation Louis Vuitton”, av arkitekten Frank Gehry, Paris 2014